Wykonanie
Ciasteczka wiatraczki to fajny pomysł na efektowny deser, który zainteresuje najmłodszych gości ;) . Dziś proponuję dwie wersje tych
ciasteczek- na cieście półkruchym i na cieście
drożdżowym. Zarówno jedne jak i drugie przygotowałam z budyniowym nadzieniem, ale jeśli macie ochotę możecie zastąpić go
marmoladą czy powidłami- ważne, aby
konfitura była dość twarda. Zwieńczeniem całości jest
cytrynowy lukier.Wersja z
ciastem drożdżowym:3/4 szklanki
mleka25 g świeżych
drożdży3/4 szklanki
cukru500 g
mąki pszennej75 g rozpuszczonego, przestudzonego
masła1
jajko + 1
jajko do posmarowania ciasta1
żółtkoskórka otarta z
pomarańczyDrożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki
mąki, łyżkę
cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do
mąki, dodajemy
masło,
cukier, pozostałe
mleko,
żółtko i
jajko oraz skórkę otartą z 1
pomarańczy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy.Wersja z
ciastem półkruchym:2 kopiaste szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 duże
jajko100 g zimnego
masła2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany·
Mąkę łączymy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli. Dodajemy zimne
masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy
jajko,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 1 godzinę. Polecam przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Budyń:500 ml
mleka50 g
masła2
żółtka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejłyżka pasty waniliowej
Budyń- w 3/4 szklanki
mleka rozprowadzamy
mąki, pastę
waniliową oraz
żółtka. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem i
masłem. Do gotującego się
mleka wlewamy rozrobione
mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.Formowanie wiatraczków:Ciasto cienko wałkujemy (na ok. 1/2cm). Wiatraczki
drożdżowe polecam zrobić większe - wycinamy kwadraty 15 x 15 cm, w przypadku ciasta kruchego 10 x 10 cm. Każdy róg kwadratu przecinamy do połowy, pośrodku układamy odrobinę budyniu, co drugi róg kwadratu zwijamy do środka, lekko dociskamy do budyniu. Środki smarujmy rozbełtanym z odrobiną
wody jajkiem. Przyklejamy kulki uformowane z odrobiny ciasta. Skrzydła wiatraczków smarujemy
jajkiem.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut, temp. 180 stopni.