ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka wiatraczki z budyniem- drożdżowe i na cieście półkruchym

Ciasteczka wiatraczki z budyniem- drożdżowe i na cieście półkruchym

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka wiatraczki to fajny pomysł na efektowny deser, który zainteresuje najmłodszych gości ;) . Dziś proponuję dwie wersje tych ciasteczek- na cieście półkruchym i na cieście drożdżowym. Zarówno jedne jak i drugie przygotowałam z budyniowym nadzieniem, ale jeśli macie ochotę możecie zastąpić go marmoladą czy powidłami- ważne, aby konfitura była dość twarda. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier.
Wersja z ciastem drożdżowym:
3/4 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
500 g mąki pszennej
75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta
1 żółtko
skórka otarta z pomarańczy
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtko i jajko oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy.
Wersja z ciastem półkruchym:
2 kopiaste szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
· Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 1 godzinę. Polecam przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Budyń:
500 ml mleka
50 g masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka pasty waniliowej
Budyń- w 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy mąki, pastę waniliową oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Formowanie wiatraczków:
Ciasto cienko wałkujemy (na ok. 1/2cm). Wiatraczki drożdżowe polecam zrobić większe - wycinamy kwadraty 15 x 15 cm, w przypadku ciasta kruchego 10 x 10 cm. Każdy róg kwadratu przecinamy do połowy, pośrodku układamy odrobinę budyniu, co drugi róg kwadratu zwijamy do środka, lekko dociskamy do budyniu. Środki smarujmy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Przyklejamy kulki uformowane z odrobiny ciasta. Skrzydła wiatraczków smarujemy jajkiem. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/ciasteczka-wiatraczki-z-budyniem.html