Wykonanie
Mini pączusie w wersji nieco odchudzonej- ciasto jest na bazie
jabłek, bez dodatku tłuszczu. Coś dla miłośników nieco cięższych
ciast drożdżowych. Pączusie nie wchłaniają tłuszczu i są delikatnie słodkie. Najlepiej smakują oblane lukrem
cytrynowym. Polecam serwować je od razu po usmażeniu. Ich największą zwolenniczką jest moja mama :) .Składniki:· 2 średnie
jabłka - starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku· 2 szklanki
mąki· 1 duże
jajko· 7 g suchych
drożdży· 6 łyżek
cukru pudru·
cynamon do smaku na
lukier:·
sok z cytryny·
cukier puder ile zabierze
Jabłka,
mąkę,
jajko,
drożdże,
cukier puder i
cynamon wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Formujemy z niej pączki wielkości
orzecha włoskiego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilkanaście minut, żeby ciasto popracowało. W tym czasie rozgrzewamy
olej. Pączki pieczemy na średnim ogniu z każdej strony. Zajmuje to troszkę więcej czasu niż w przypadku pączków na
proszku do pieczenia.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pokrywamy lukrem przygotowanym z
soku z cytryny i
cukru pudru. Smacznego!