Wykonanie
Oto przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z
makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym
stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę
makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo
drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne.
2,5 szklanki
mąki1
jajko250g
margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
śmietany1,5 łyżki
cukru pudru50g
drożdży400g masy makowej z puszki
lukier1.
Mąkę zagniatamy wraz z
margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy
śmietanę z
jajkiem,
cukrem pudrem i
drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę
makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut. Lukrujemy.