ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Sobotnie Śniadanie
Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami, ale możecie do niej dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia, czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam!
Składniki :
2 szalotki
1 ząbek czosnku
pęczek zielonych szparagów
3-4 jajka
sól, pieprz
masło do smażenia
Przygotowanie :
Na żeliwnej patelni (lub innej którą można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne.
W międzyczasie jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem.
Główki szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone jajka, wymieszać ze szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/04/frittata-ze-szparagami.html