Wykonanie
Na rozpoczęcie kulinarnej akcji Mopsika -
Pieczarkowy Tydzień postanowiłam przygotować coś, co pewnie każdy z Was zna z dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z
pieczarkami .
Składniki :1
bagietka lub 2 paluchy pszenne750g
pieczarek2
cebule2-3 ząbki
czosnkusłodka i
ostra paprykasól,
pieprzżółty serketchuptłuszcz do smażenia
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się przyrumieni dodać pokrojone w kostkę
pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz słodką i
ostrą papryką.
Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz
pieczarkowy, posypać
żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut lub do czasu aż
bagietka będzie chrupiąca, a
ser się roztopi.Podawać natychmiast polane
ketchupem.Smacznego !