Wykonanie
Dziś przypada Dzień Naleśnika (oraz pizzy, ale o tym później), w związku z czym zapraszam Was na bardzo smaczne i zdrowe placuszki owsiane . Przepis na nie wpadł mi w oko na stronie Paula Hollywood i od razu wiedziałam, że to będą te placuszki, które przygotuję na Pancake Day! Bazują one na płatkach owsianych namoczonych w
maślance, są ciekawą odmianą owsianki, za którą zdecydowanie nie przepadam ;) Mam nadzieję, że i Wam zasmakują ;)Inne pomysły na placuszki możecie zobaczyć u Kasi,
Malwiny i Emilii .
Składniki :150g
płatków owsianych400ml
maślanki75g
maki pszennej (mocnej)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli2 łyżki płynnego
miodu1
jajko50ml
mlekatłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Płatki owsiane zalać
maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc.Dodać
mąkę,
sodę oczyszczoną i
sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić
jajko, dodać
miód oraz
mleko - ciasto powinno być półpłynne.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki smażyć na niedużym ogniu. (Ja smażyłam moje placuszki na maszynie do naleśników, która wymaga bardzo niewiele tłuszczu, dzięki temu placuszki nie są nim nasączone, to taka zdrowsza i bardziej dietetyczna opcja;) zdjęcia z tego smażenia możecie zobaczyć na moim Instagramie).Ciasto nakładać po czubatej łyżce w dość dużych odstępach, ponieważ placuszki urosną.Smażyć do czasu aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche, wtedy odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż będą rumiane.Natychmiast podawać z
miodem, ulubionym
dżemem lub
masłem, równie dobrze smakują też bez żadnych dodatków.
Smacznego !