Wykonanie
Propozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez
mąki, praktycznie bez
cukru (dodałam 2 łyżeczki
cukru z
wanilią) i zbędnych tłuszczy. Bardzo delikatny i puszysty, co to dużo mówić fit sernik idealny :).
Spód:9 łyżek
otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane)4
żółtka1/4 tabliczki
gorzkiej czekolady z dużą zawartością
kakao6 łyżek
mlekaCzekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z
otrębami, dodajemy
żółtka i
mleko i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. CMasa:400 g.
sera twarogowego400 g.
jogurtu greckiego4
białka2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią (można dosłodzić sobie
stewią,
brązowym cukrem, lub innym słodzidłem)2 budynie
śmietankowe w proszku (bez
cukru)
płatki migdałowe Helio
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier.
Ser mieszamy z
jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z
białek. Masę
serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Jeśli nie chcecie by sernik opadł po upieczeniu opadł, pozostawcie go do ostygnięcia w piekarniku. Ja swój wyjęłam i niestety się skurczył ;)Uwaga: Masa serowa jest zupełnie nie słodka, więc jeśli ktoś takich nie lubi to radzę, użyć ulubionego zdrowego słodzidła w niewielkiej ilości :)