Wykonanie
Lubię to ciasto. Wpadłam jednak na pomysł ,że można wykonać małą wariację na jego temat. Jak widać na załączonym zdjęciu wszystko fajnie się udało nie tylko wizualnie lecz
smakowo - strzał w dziesiątkę.
Kiwi topią się w błękicie , a nad nimi króluje
mus czekoladowy przyozdobiony cukrowymi perełkami.Czyż teraz nie wygląda to jak prawdziwa fala? Zabierajcie się za pieczenie :)CIASTO3
jajka podzielona na
białka i
żółtka3\4 szklanki
cukru150 ml
oleju150 ml lekko ciepłego
mleka2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniaaromat cytrynowy1\2 opakowania błękitnej
galaretki lub niebieski
barwnik spożywczy4
owoce kiwi - obrane i pokrojone na półplasterki
Białka ubijamy prawie na sztywną pianę. Dodajemy po troszku
cukier , a gdy się rozpuści wlewamy
żółtka.Teraz małymi porcjami wciąż miksując wlewamy
olej , następnie dodajemy naprzemiennie z
mlekiem mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy
galaretkę lub barwnik, do drugiej
aromat cytrynowy.Na blaszkę 35x20 wylewamy jasne ciasto, przykrywamy je
ciastem niebieskim , i za pomocą widelca musimy przemieszać oba ciasta najlepiej zygzakowatym ruchem.Układamy
owoce kiwi lekko je wciskając w ciasto.Pieczemy 35 minut w 175 stopniach.KREM0.5 litra
śmietany kremówki2 tabliczki
mlecznej czekoladyŚmietanę przelewamy do rondelka ,podgrzewamy lecz nie wolno jej nam zagotować. Do gorącej dodajemy
czekolady i mieszamy aż te się roztopią. Odstawiamy do wystudzenia ( najlepiej na całą noc ) .Zimną masę
czekoladową ubijamy jak
śmietankę na puszystą masę.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasto.Wierzch posypujemy sporą ilością perłowych
groszków lub po prostu ozdabiamy startą
czekoladą.