ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem

Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :)
Składniki:
500 g karkówki ( 4 kotlety)
1 duże jabłko
2 duże cebule
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką.
Cebulę kroimy w półkrążki.
Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki.
Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, można przekroić je na pół.
Rozbite kotlety solimy, pieprzymy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po podsmażeniu, kotlety odkładamy na talerz.
Na oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Solimy ją i chwilę podsmażamy.
Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy jabłko i całość mieszamy.
Kotlety wkładamy pod cebulkę z jabłkiem. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością wody, ale tak, aby, mięso było przykryte.
Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/karkowka-duszona-z-cebula-i-jabkiem.html