Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
karkówkę duszoną z
cebulą i
jabłkiem. Tak przygotowana
karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią
mięso duszone z
cebulą. Dodatek
jabłka sprawia, że
sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz
cebula nadal jest dominująca w smaku i aromacie.
Mięso doprawione tylko
solą i
pieprzem. Moim zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :)
Składniki:500 g
karkówki ( 4 kotlety)1 duże
jabłko2 duże
cebulesólpieprzkilka łyżek
oliwyWykonanie:Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką.
Cebulę kroimy w półkrążki.
Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki.
Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, można przekroić je na pół.Rozbite kotlety solimy,
pieprzymy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanej
oliwie. Po podsmażeniu, kotlety odkładamy na talerz.Na
oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy
cebulę. Solimy ją i chwilę podsmażamy.Gdy
cebula lekko zmięknie, dodajemy
jabłko i całość mieszamy.Kotlety wkładamy pod
cebulkę z
jabłkiem. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością
wody, ale tak, aby,
mięso było przykryte.Całość solimy i
pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż
mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości
mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego :)