ßßß Cookit - przepis na PASZTET DROBIOWY .

PASZTET DROBIOWY .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 2 duże cebule
- 1 por
- 2 pietruszki
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 bułka kajzerka
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- 2 łyżki masła prawdziwego
WYKONANIE
do garnka wkładamy umytego kurczaka
ziele angielskie
liść laurowy
ziarenka pieprzu
marchew
por
piertruszkę
jedną cebulę
całość zalewamy woda
przykrywamy gotujemy na wolnym ogniu do momentu ,aż mięso będzie się oddzielać od kości
po ugotowaniu studzimy mięso
wątróbki myjemy
moczymy w mleku
około 1 godziny
cebulę przesmażamy na oliwie dodajemy wątróbki i masło
wątróbki smażymy podlewając wywarem
usmażone wątróbki studzimy
kajzerkę moczymy w bulionie jak kurczak ostygnie
zaczynamy go obierać dokładamy
kajzerkę
wątróbkę z cebulą
czosnek
mielimy trzykrotnie maszynką do mielenia mięsa
masa musi byś aksamitna
do naszej masy dodajemy
żółtka
pieprz świeżo mielony
majeranek roztarty
gałka muszkatołowa
sól jak pasztet będzie za suchy dodajmy bulionu ,który został nam po ugotowaniu kurczaka
białka ubijamy na sztywną pianę
dodajemy do masy dokładnie mieszamy
przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą
pieczemy w 170 stopniach
około 50 -55 minut
wierzch pasztetu możemy posypać żurawiną
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2016/02/pasztet-drobiowy.html