Macie takie danie, które lubicie jeść bez wyrzutów sumienia? To właśnie jest comfort food, a przepis na makaron w sosie serowym idealnie pasuje do tego kanonu. Pyszny kremowy sos serowy z dodatkiem słonego boczku! Nie jest to najlżejszy przepis i zdaję sobie z tego sprawę, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie danie! :)składniki: na 4-6 porcji500-600 g makaronu kolanka240 g boczku200 g tartego sera mozzarella Galbani100 g sera pleśniowego Lazur200 g śmietany 12%odrobina mleka (jeśli sos jest zbyt gęsty)szczypta gałki muszkatołowejpieprz1 łyżka oleju rzepakowegoMakaron gotujemy al dente w nieosolonej wodzie (sos w sam sobie jest słony, więc nie ma potrzeby solić makaronu). Boczek kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Następnie dodajemy śmietanę. Kruszymy ser pleśniowy i dodajemy do garnka. Cały czas mieszamy, a gdy ser pleśniowy się rozpuści, dodajemy tartą mozzarellę i również mieszamy cały czas. Kolejno dodajemy gałkę i pieprz. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, Sos wlewamy do makaronu i dokładnie mieszamy wszystko. Całość nakładamy na talerze i posypujemy serem.Właściwości odżywcze:porcja 250 gkalorie 750 kcalbiałko 34 gtłuszcze 33 gwęglowodany 77 g