ßßß Cookit - przepis na Pierś indyka na parze z coolomatu

Pierś indyka na parze z coolomatu

nazwa

Wykonanie

To świetne danie powstało dzięki mojej współpracy z Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24 7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach.
Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki, chłodnie i miejsce na produkty suche. Temperatura w zamrażalkach to - 20 stopni, więc nie ma obawy, że cokolwiek się zepsuje. W razie awarii prądu system utrzymuje temperaturę przez 10 godzin. Zakupy są dostępne już w ciągu 4 godzin od złożenia zamówienia, a odbiór z coolomatu jest całkowicie darmowy.
Na razie mamy do wyboru kilka lokalizacji w Warszawie, ale na pewno z czasem system będzie się rozwijał i rozrastał.
Największy plus, że nie trzeba w określonych godzinach czekać w domu na kuriera, który przyjeżdża w konkretnym przedziale czasu. Można zakupy odebrać po drodze np. z pracy, zajmuje to kilka sekund i od razu po powrocie do domu gotować :) Ja tak właśnie zrobiłem i dzięki temu mogę się z wami podzielić przepisem na pierś z indyka z ryżem jaśminowym i ananasem.
Składniki :
2 sznycle z piersi indyka
1/2 ananasa
50g ryżu jaśminowego
1 łyżka oliwy z oliwek
roszponka
nitki chili
kiełki buraka
czarny sezam
Przyprawy :
trawa cytrynowa
pieprz czarny
pieprz biały
spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym
Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem papryczek chili.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę, a kilka kostek w paski i układamy je na mięsie wraz z nitkami chili.
Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia ryżu. Ananasy na trzecim poziomie również na folii wstawiamy na 10 minut przed końcem pracy parowaru. Roszponkę myjemy, osuszamy, siekamy i rozsypujemy na talerzu.
Kiedy parowar się wyłączy nakładamy na talerz pierś z indyka, ryż posypujemy czarnym sezamem, a do kawałków ananasa dodajemy kiełki buraka.
Zapraszam Was na zakupy do alma24, a także do korzystania z coolomatów, bo naprawdę to bardzo ciekawa opcja i są to pierwsze tego typu urządzenia w Europie :) Tak jak wspominałem odbiór w nich jest całkowicie darmowy. Więcej o nich przeczytacie na stronie Almy .
Czekam na Wasze komentarze i uwagi odnośnie przepisu jak i co sądzicie o coolomatach :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2016/03/piers-indyka-na-parze-z-coolomatu.html