Wykonanie
No i znów zasypało nas śniegiem! Mąż na pewno
wróci przemarznięty z pracy, a ja jako (przynajmniej starająca się) dobra żona postanowiłam przyrządzić mu ,,gęściochę" (zupę krem:) ). Zupa z minimalnym nakładem składników, a tak niesamowicie smaczna, że bez wahania określę ją mianem mojej ulubionej. Kremowa, delikatna, bardzo aromatyczna i lekko słodka posypana uprażonymi
migdałami. Na stałe wpisuje się do mojego menu.Składniki:2 duże
bataty1 średniej wielkości
porok 2 l
wody2 łyżki masła/oleju1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
chilisólszczypta
cukruprażone
migdałyświeża
mięta1.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę, całego
pora przekrawamy na pół i kroimy w piórka. W dużym rondlu roztapiamy masełko i wrzucamy na nie pokrojone warzywa. Smażymy bardzo dokładnie ok 10 minut, a następnie zalewamy 1l
wody, przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie zupę zlewamy do kielicha blendera i cały czas miksując dolewamy stopniowo
wody do momentu, aż zupa będzie miała dla nas odpowiednią gęstość.2. Zupę doprawiamy
gałką muszkatołową,
chili,
cukrem,
solą i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy uprażonymi
migdałami i przybieramy świeżymi listkami
mięty.SMACZNEGO :-)