Wykonanie
Istnieje prawdopodobieństwo, że moja miłość do tego kształtu leży w zamiłowaniu do pierścionków. Nie jest to potwierdzone, ale na widok oponek czuję się jak Golum, któremu zaświeciły się oczy, a usta wydobyły okrzyk "mój skarbie"... Istnieje również możliwość, że zbyt częste sięganie po tego typu słodkości oddali wizję "ringa" na palec (bo oponka zostanie w okolicach brzucha, co spoliczkuje estetykę na tyle, że mój wzrokowiec przestanie mówić romantycznym tonem). Być może dlatego, a może z potrzeby kombinowania i eksperymentowania powstały odchudzone oponki. Odchudzone, bo zamiast wrzucone na głęboki tłuszcz, to wstawione do piekarnika. Nie jestem pewna, czy z tymi smażonymi oponkami nie łączy ich czasem jedynie kształt, ale wiem, że wyszły bardzo dobre. Nietypowe. Jakby połączenie ciasta kruchego, ptysiowego i precelka? Cholera, chyba nie da się ich do niczego porównać i trzeba przyznać jest - to oryginalna, pyszna propozycja na tłusty czwartek.
SKŁAD:-
ser (z wiaderka, 3
razy mielony - uwaga, musi być gęsty ale kremowy, więc polecam PIĄTNICĘ)-
masło, 1/2 kostki,-
jajka, 3-
mąka (najlepsza jest tortowa z Roztocza) - 400g-
cukier waniliowy, duże opakowanie,-
cukier (najlepiej puder), 4 łyżki,-
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki,-
soda, 1/2 łyżeczki,+
cukier trzcinowy do posypaniaKlucz do sukcesu? Dobra
mąka i odpowiedni
ser. Trudno jest "dorwać" taki wiaderkowy
ser, który będzie kremowy ale odpowiednio gęsty. U nas najlepiej sprawdza się Piątnica i President, ewentualnie
Jana. Mąka? - Najlepsza jest tortowa z roztocza.POZOSTAŁE PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK - KLIKNIJ. :)
Wykonanie:1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać
mąki,2. Stolnicę podsypać
mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.5. Posypać
cukrem trzcinowym6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia)7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie.
Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się
ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować
marmoladą,
konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie
czekolada w słoiku nadaje się do jedzenia łyżkami. I tak też ją jem). Oczywiście można je też potraktować jakimś dodatkiem, w takim stanie w jakim z piekarnika wyjdą (bez przekrajania) lub, zjeść bez niczego.Próbowałyśmy też przerobić przepis na bg, ale miałyśmy zbyt rzadki
ser tym razem (swoją
drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika.
MAMY TŁUSTY CZWARTEK, WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE:*pączki pieczone z
drożdży suchych i pączki pieczone z
drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-
drożdżowego ciasta, *kokosanki.WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ.Przepisy znajdziecie tutaj:KLIKNIJ