Wykonanie
Bardzo lubię tarty, ale ich przygotowanie jest zazwyczaj dość pracochłonne i długie: należy dokładnie wylepić formę
ciastem, piec z obciążeniem, a później drugi raz z zalewą. Nie zawsze mam czas i ochotę na tyle przygotowań, dlatego lubię sięgać po szybsze rozwiązanie, które wypróbowałam jakiś czas temu piekąc tartę z
kurczakiem,
fetą i
pomidorami . Dziś kolejna wersja tego szybkiego dania, tym razem z
brokułami i
sosem czosnkowym.
Tarta jest pyszna na ciepło i na zimno. Smacznego:)Polecam też inny przepis na tartę z
kurczakiem i
brokułami (z zalewą) na 3-4 porcje:płat
ciasta francuskiego,duża
pierś z kurczaka,
cebula,pół małego
brokułu,mała
marchewka,opcjonalnie kilka łyżek
startego sera (na przykład
parmezanu),
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do kurczaka (u mnie
curry) na
sos czosnkowy4 łyżki
jogurtu greckiego,opcjonalnie 2 łyżeczki
majonezu,2 duże ząbki
czosnku,
sól,
pieprzKurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu z półplasterkami
cebuli. Różyczki
brokułu zblanszować lub ugotować (w zależności jak miękkie lubimy warzywa).
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce (można lekko rozwałkować) i zawinąć do środka każdy brzeg (ja tym razem upiekłam dwie mniejsze tarty). Środek ciasta nakłuć widelcem i rozłożyć składniki. Doprawić i ewentualnie posypać
serem. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut (do zarumienienia i wyrośnięcia
boczków). Sos: zetrzeć
czosnek, wymieszać z
jogurtem i
majonezem, doprawić. Gotową tartę podawać z sosem.