Wykonanie
Dzisiaj za oknem szaro buro i ponuro. Coś by się zjadło słodkiego... No ale przecież są postanowienia noworoczne, że nic słodkiego nie jem ;) w związku z tym faktem, postanowiłam zrobić małe co nie co. coś dla małych i dużych :)
Składniki na ciasto:- 270 g
mąki- łyżeczka
proszku do pieczenia-
jajko- 130 g zimnego
masła- 3 łyżki
płatków migdałowych- 15
suszonych daktyli- łyżeczka
wody- 3 łyżki
mlekaDaktyle pokroić w drobniejsze kawałki i zalać wrzątkiem. Po około 10-15 minutach - zlać nadmiar
wody i zblendować.
Mąkę pomieszać z proszkiem.
Migdały zmielić w np. młynku do
kawy, dodać do
mąki. Dodać pokrojone zimne
masło i reszkę składników. Dodać
daktyle. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulkę i wsadzić do lodówki.Masa:- 300 g
serka mascarpone- 5
suszonych moreki- 5
daktyliMorele i
daktyle pokroić, zalać wrzątkiem. Po 10 minutach zblendować na gładką masę. Połączyć z
serkiem.Ciasto podzielić na dwie częsci. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Powycinać szklanką koła, porozkładać na blaszce. Można zrobić dziurki widelcem dla ozdoby.Piec 10 minut w 180 stopniach.Przekładać kremem jak ostygną.SMACZNEGO!!!