ßßß Cookit - przepis na Żurek po poznańsku

Żurek po poznańsku

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu...
Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)
Składniki:
1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu
2 marchwie
Korzeń pietruszki
½ selera
4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu)
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sól
8 ziaren pieprzu
Duża biała cebula
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego)
2 łyżki maki żytniej
Biały pieprz
Czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/03/zurek-po-poznansku.html