ßßß Cookit - przepis na Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową

Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową

nazwa

Wykonanie

Najlepsze gofry jakie w życiu jadłam!
Niemalże oszalałam z radości, gdy zaserwowano mi informację, iż wygrałam jedną z nagród w konkursie promocji marki PROSTE HISTORIE firmy IGLOTEX . Moje wpisy konkursowe zostały wybrane jako jedne z ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych, a podejrzeć je można TU:
Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie
J ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze
W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów, grillowanych panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem.
Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się bez zarzutów, a brzuchy domowników na długo tę eksplozję smakowitego gofrowania zapamiętały :) Wkrótce na pewno będzie kolejna powtórka z rozrywki, bo załapałam intensywnego, gofrowego bakcyla ;)
Ale zanim zacznę wymyślać kolejne gofrowe wariacje, prezentuję premierowy wypiek w postaci gofrów z frużeliną truskawkową i kapką jogurtu naturalnego .
Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej porze dnia i nocy, zarówno na słodko jak i wytrawnie, na solidne śniadanie, słodki obiad czy pyszny deser.
Składniki na 10 p okaźnych sztuk:
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
3 jajka
1 szkl. mleka - letniego
1/ 5 kostki świeżych drożdży [2 0 g]
1/2 kostki masła [100g] - roztopić
1 mały cukier wanilinowy [16g]
szczypta soli
olej - do smarowania gofrownicy
kilka łyżek jogurtu naturalnego - do przybrania
domowa frużelina truskawkowa - do przybrania
Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie.
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać połową cukru. Zalać połową ilości ciepłego mleka i lekko wymieszać z małą ilości mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :)
Gofrownicę rozgrzać, aż włączy się termostat i zielona lampka przestanie świecić. Przed nakładaniem porcji ciasta, każdorazowo smarować ją olejem za pomocą pędzelka. Dużą łyżką nakładać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6 minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam si ę tego czasu.
Podawać z jogurtem naturalnym i domow ą frużelin ą truskawkow ą . Ale ulubiony dżem też się do posmarowania nada ;)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/gofry-drozdzowe-z-jogurtem-i-fruzelina.html