Wykonanie
Najlepsze gofry jakie w życiu
jadłam!
Niemalże oszalałam z radości, gdy zaserwowano mi informację, iż wygrałam jedną z nagród w konkursie promocji
marki PROSTE HISTORIE firmy IGLOTEX . Moje wpisy konkursowe zostały wybrane jako jedne z ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych, a podejrzeć je można TU:Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursieJ ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej GórzeW efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów, grillowanych panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem.
Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się bez zarzutów, a brzuchy domowników na długo tę eksplozję smakowitego gofrowania zapamiętały :) Wkrótce na pewno będzie kolejna powtórka z rozrywki, bo załapałam intensywnego, gofrowego bakcyla ;)Ale zanim zacznę wymyślać kolejne gofrowe wariacje, prezentuję premierowy wypiek w postaci gofrów z frużeliną
truskawkową i kapką
jogurtu naturalnego .
Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej
porze dnia i nocy, zarówno na słodko jak i wytrawnie, na solidne śniadanie, słodki obiad czy pyszny deser.Składniki na 10 p okaźnych sztuk:2 szkl.
mąki3 łyżki
cukru3
jajka1 szkl.
mleka - letniego1/ 5 kostki świeżych
drożdży [2 0 g]1/2 kostki
masła [100g] - roztopić1 mały
cukier wanilinowy [16g]szczypta
soliolej - do smarowania gofrownicykilka łyżek
jogurtu naturalnego - do przybraniadomowa frużelina truskawkowa - do przybrania
Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie.
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć
drożdże i zasypać połową
cukru. Zalać połową ilości ciepłego
mleka i lekko wymieszać z małą ilości
mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe
mleko, resztę
cukru,
cukier wanilinowy,
jajka,
sól i roztopione
masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :)Gofrownicę rozgrzać, aż włączy się termostat i zielona lampka przestanie świecić. Przed nakładaniem porcji ciasta, każdorazowo smarować ją
olejem za pomocą pędzelka. Dużą łyżką nakładać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi
mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6 minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam si ę tego czasu.Podawać z
jogurtem naturalnym i domow ą frużelin ą truskawkow ą . Ale ulubiony
dżem też się do posmarowania nada ;)