ßßß Cookit - przepis na Sernik z jogurtów bałkańskich

Sernik z jogurtów bałkańskich

nazwa

Wykonanie

Sernik bez sera - pyszny, puszysty i delikatny!
W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :)
Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :)
Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika.
Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm:
3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light!
1 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka
80ml oleju
1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać olej i jeszcze chwile pomiksować.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - zwiększa trwałość piany . Przełożyć do masy sernikowej i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury białek .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać łopatką.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć.
Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze.
Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa
MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna
MOŻE COŚ ZJEMY - Wielkanocna babka rodzynkowa
RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Mazurek różany
KU C HNIA I PODRÓŻE - Orzeszki
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Mazurek marcepanowy z białą czekoladą
EWUSIOWE SMAKI - Leśny mech na bogat o
MOŻE COŚ ZJEMY - Mazurki z czekoladą i orzechami włoskimi
M OŻE COŚ ZJEMY - Mini babeczki wielkanocne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Drożdżowe kwiatuszki
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kukułkową
SŁODKIE OKRUSZKI - Szybkie małe mazurki orzechowe
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-budyniowe
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/sernik-z-jogurtow-bakanskich.html