ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka wielkanocne z Grześków

Ciasteczka wielkanocne z Grześków

nazwa

Wykonanie

Ukochane Grześki, w ulubionych ciastkach kruchych , z dodatkiem uwielbianej wanilii...
Trzy, słodkie sympatie w jednym!
Do Grześków mam ogromny sentyment z dzieciństwa. Do teraz są to moje ulubione wafelki i żadne inne nie potrafią im, w moim mniemaniu, dorównać smakiem ;)
Gdy podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki przepis na ciasteczka z wafelków, nie mogłam się powstrzymać by go nie wypróbować. Ukochane Grześki w ulubionych ciastkach kruchych i to w wielkanocnym wydaniu! Tam były to Słodkie pisanki, mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik.
Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :)
Składniki na 3 duże blachy ciastek:
CIASTKA:
2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g
360g mąki pszennej
50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU
250g margaryny - schłodzona z lodówki
1 jajko - schłodzone z lodówki
1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii
LUKIER:
1/2 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 limonki
1 łyżka gorącej wody
Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej.
Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego:
Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki
Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde
Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić
Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w kulę i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
Na stolnice przesiać przez sito mąkę, dodać cukier oraz schłodzoną kostkę margaryny. Grześki pokruszy ć na drobne kawa łki w ręku - ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach t arki . Wszystkie składniki posiekać nożem, jak będą dobrze rozdrobnione dodać pastę waniliową i zimne, prosto z lodówki jajko. Chwile jeszcze posiekać. Następnie szybko wyrobić ciasto rękoma na zwartą bryłę.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180C piekarniku około 8-10 minut - czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
Po upieczeniu zdejmować delikatnie z blachy - uwaga, gorące łatwo się kruszą - i studzić na metalowej kratce.
Wystudzone ciastka dowolnie ozdobić polewą lub . U mnie jest to glazura z limonki.
Składniki na glazurę włożyć do wysokiego, wąskiego kubka i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej się konsystencji.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/ciasteczka-wielkanocne-z-grzeskow.html