Wykonanie
Jabłka zapiekane z
cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie
ryżu8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i
herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków
smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam nawet palcem kiwnąć w kwestii obiadu i reszty posiłków codziennych :)
Ale za to deser, to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany
ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia.Deser dla fajnej babeczki, przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni, pod nazwą Dla fajnej babki .Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :)
Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki:1 łyżeczka
masła1/2 szkl.
ryżu1 szkl.
mlekaszczypta
soli - do smaku1 łyżka
cukru trzcinowego - płaska1
jabłkosok z cytryny - tylko trochę, do skropienia
jabłek1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki pasty waniliowej1
jajko1/ 3 szkl.
śmietany 18%1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego - porada jak zrobić TU, ewentualnie można zastapic
cukrem wanilinowym z
torebkiW rondelku rozpuścić
masło. Wsypać
ryż i chwilę podsmażyć, aż
zrobi się szklisty.Następnie zalać
mlekiem. Dołożyć
cukier oraz szczyptę
soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą
wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku.
Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko
sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać
cynamon oraz pastę
waniliową i razem wymieszać.Rozbełtane
jajko wymieszać z
ryżem, a następnie z
jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych
masłem kokilek. Zalać po wierzchu
śmietaną wymieszaną z
cukrem waniliowym.Piec ok 3 5 minut w 180C - wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremek.Przed podaniem posypać z wierzchu
cynamonem. Słodko i syto - tego mi dzisiaj było trzeba! :)