ßßß Cookit - przepis na Tęczowa babka białkowa

Tęczowa babka białkowa

nazwa

Wykonanie

Sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni białek jaj
Odkąd wyłowiłam ten przepis z czeluści Wujka Google, nie mam już problemu z utylizacją białek jaj . Gdy tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód.
A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z białek, choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie.
Babka białkowa wychodzi puszysta, mękka i długo zachowuje świeżość. Wykorzystanie barwników spożywczych dało rezultat wspaniale tęczowego wnętrza, którego koloryt jeszcze bardziej podkreśla polewa waniliowa z posypką cukrową .
Inna wersja tej babki dostępna na blogu, ale z wykorzystaniem wyłącznie kakao i kisielu, jako barwników to: Kolorowa babka z białek .
Skladniki na 1 okrągłą formę - u mnie silikonowa o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm
7 białek
1 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
1 olejek aromatyzujący waniliowy
4 łyżki wody
1 łyżka kakao
3 łyżki mąki
barwniki spożywcze w proszku - u mnie żółty, błękitny i czerwony
polewa waniliowa
kolorowe posypka cukrowa - do dekoracji
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do pozostałych po łyżce mąki i szczyptę barwnika spożywczego w proszku ulubionego koloru - u mnie żółty, błękitny i czerwony; ilość barwnika to szczypta proszku na czubku noża.
Silikonową formę do babki natłuścić olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona .
Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować!
Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy - lekko ciepłe będzie łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.
Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu polewa waniliowa - przyznaję, że kupna - i kolorowa posypka.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Kokosanki
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Białkowe ciasto z żurawiną
SŁODKIE OKRUSZKI - Pyszne kokosanki na białkach
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Trzeszczące ciasto na białkach
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sernik bez sera
SZÓSTE NIEBO - Prowansalski tort
PROSTO SMACZNIE I DOMOWO - Babka z białek
MOŻE COŚ ZJEMY - Śniadaniowa bułka drożdżowa z żurawiną
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami
MOŻE COŚ ZJEMY - Ciasto kakaowe z bezą i kremem jagodowym
DOMOWA CUKIERNIA EWY - Mini p avlova z frużelin ą wiśniową
IZIONI PYSZNE SMAKI - Piankowe ciasto
CAFE AMARETTO - Ciasto czekoladowe na białkach
TO I OWO STOKROTKI - Mini bezy
W MOJEJ KUCHNI - Piegusek
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/teczowa-babka-biakowa.html