Wykonanie
Ta
sałatka u nas w domu to taka dyżurna
sałatka imprezowa. Nazwałyśmy ją wraz z córką "osiemnastka", bo właśnie na jej osiemnastych urodzinach zrobiła prawdziwa furorę wśród zaproszonej młodzieży. Co nie znaczy, że nie smakuje również starszym :)
Sałatka w wykonaniu bardzo prosta i łatwa, jednak wymaga trochę czasu pracy, ale kiedy podzielimy ją sobie na etapy przygotowania ( np. wcześniej przygotujemy
mięso), to już reszta pójdzie szybko :)Polecam :)Składniki- dwie duże
piersi z kurczaka ( pojedyncze)- puszka
kukurydzy konserwowej ( u mnie
ORZECH )- mała
kapusta pekińska- 2 kolorowe
papryki- 1 mała
cebula czerwona- 1
makaron z zupki chińskiej-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
przyprawa kebab-gyros,
papryka czerwona mielona,
majeranek,-
majonez-
olejWykonanie
Piersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż na pół. Z
czosnku,
papryki,
majeranku,
przyprawy gyrosowej i
oleju przygotowuję marynatę, do której wkładam poporcjowane
mięso i całość odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie
mięso grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaję poszatkowaną
kapustę pekińską, pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, obie
papryki i odsączoną
kukurydzę.
Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję kilka łyżek
majonezu, doprawiam
solą i
pieprzem.
Sałatkę dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję i znów mieszam, jeśli jest za sucha (
makaron podczas zmiękczania mocno wpija mokre dodatki ) dodaję jeszcze łyżkę
majonezu. Mieszam i
sałatka jest gotowa.Smacznego :)