Wykonanie
Zupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i
kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :)Składniki- 0,5 kg
mięsa mielonego ( u mnie z udźca
indyka )- 80 dag
kapusty białej- 125 gram
ryżu surowego- 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera-
cebula, kawałek
pora, 2 ząbki
czosnku- 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego-
sól,
majeranek,
papryka mielona,
kminek mielony,
sos sojowy, domowa
wegeta ,
pieprz-
ziele angielskie,
listek laurowy-
śmietana 18%Wykonanie
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę
cebulą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawiam wszystkimi
przyprawami ( bez
listka laurowego i
ziela angielskiego ). Podsmażone
mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami
wody. Dodaje
listek laurowy i
ziele angielskie.
Kapustę kroję drobno,
marchewkę,
pietruszkę,
seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z
cebulą i
porem przekładam do garnka z
mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy
ryż. Kiedy
ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję
przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam
solą,
pieprzem, czy
sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam
śmietaną.Smacznego :)