ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z formy na drożdżach

Chleb orkiszowy z formy na drożdżach

nazwa

Wykonanie

To się nazywa tytuł, co? Ale pomyślałam, że dobrze jest jak od razu wiadomo z czym mamy do czynienia. Bo ja tam czasem szukam chleba na drożdżach a czasem na zakwasie. Czasem bochenek a czasem forma, no i różne mąki przeszukuję.
Dostałam wór mąki orkiszowej i sprawdzam co będzie jak coś z niej zrobię. Jak na razie mówię, ze jest inna niż pszenna ale bardzo smakowita.
Ten chlebek musiał być na drożdżach, bo niestety nie było czasu na długie wyrastanie zakwasu. Wyszedł bardzo smaczny, miękki, idealnie wilgotny. Może ma ciut za grubą skórkę ale to wystarczy chyba krócej piec. Ale też jest tak, ze niektórzy właśnie taką grubszą skórkę lubią - a jest pyszna :) tylko trzeba mieć mocne zęby.
Składniki:
500 g mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży / 7g drożdży suszonych
ew. 2 łyżki ciepłego mleka (do rozrobienia drożdży)
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki soli
ok 380g letniej wody
garść słonecznika
garść siemienia lnianego
garść sezamu
garść płatków owsianych
tłuszcz + ziarna / płatki do wysypania blaszki
Wykonanie :
(Jeśli masz świeże drożdże) W małym naczyniu wymieszać drożdże, miód i ok 2 łyżki ciepłej wody (lub mleka). Odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać mąkę, sól, ziarna oraz płatki owsiane, dolać zaczyn (przy drożdzach suchych wystarczy wsypać drożdże i miód bezpośrednio do mąki) oraz ciepłą wodę. Całość porządnie wymieszać. Można troszkę wyrobić. Powinna powstać gęsta, ale jednocześnie lejąca się masa.
Odstawić na ok 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (albo do czasu, gdy podwoi swoją objętośc).
Po tym czasie jeszcze raz wymieszać, przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej ziarnami blaszki. Odstawić jeszcze na ok 15 minut.
Piec rozgrzać do 200st (góra dół) i piec do 40 minut, po tym czasie chleb wyjąć i jeszcze 10 minut piec na kratce.
Prawdopodobnie można chleb piec krócej. Ale to już zależy od piekarnika. Mówią, ze chleb jest gotowy, gdy postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk .
Zanim pokroicie, poczekajcie aż wystygnie!
Smacznego
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2016/02/chleb-orkiszowy-z-formy-na-drozdzach.html