Wykonanie
Tak rzadko jadamy
ryby, a przecież są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie nie wymagają żadnych większych przygotowań. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i upiec w towarzystwie warzyw. Po kilkunastu minutach mamy pyszne danie na miarę dobrej restauracji. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKI:2
pstrągi (wypatroszone)3 duże
ziemniaki1
marchewka1 mała
cebulagarść
pomidorków koktajlowych3 łyżki
masła3 gałązki
natki pietruszki3
liście lauroweprzyprawy:
sól,
pieprz, słodka i ostra mielona
papryka,
koperekPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i
marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, odcedzamy je i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką
masła.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dokładamy do warzyw.
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do każdej
ryby wkładamy łyżkę
masła i gałązkę
pietruszki.
Pstrągi układamy na ugotowanych warzywach.Teraz do naczynia dokładamy przekrojone na pół
pomidorki oraz
liście laurowe. Całość posypujemy posiekaną
natką pietruszki oraz pozostałymi
przyprawami.Danie zapiekamy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku do 190 st. C. Warzywa mają być miękkie, a
rybka upieczona. Smacznego!