ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w warzywach

Pstrąg pieczony w warzywach

nazwa

Wykonanie

Tak rzadko jadamy ryby, a przecież są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie nie wymagają żadnych większych przygotowań. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i upiec w towarzystwie warzyw. Po kilkunastu minutach mamy pyszne danie na miarę dobrej restauracji. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKI:
2 pstrągi (wypatroszone)
3 duże ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula
garść pomidorków koktajlowych
3 łyżki masła
3 gałązki natki pietruszki
3 liście laurowe
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, koperek
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, odcedzamy je i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dokładamy do warzyw.
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do każdej ryby wkładamy łyżkę masła i gałązkę pietruszki. Pstrągi układamy na ugotowanych warzywach.
Teraz do naczynia dokładamy przekrojone na pół pomidorki oraz liście laurowe. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pozostałymi przyprawami.
Danie zapiekamy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku do 190 st. C. Warzywa mają być miękkie, a rybka upieczona. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/04/pstrag-pieczony-w-warzywach.html