Wykonanie
Ten
chleb praktycznie nie wymaga dodatków.Wystarczy położyć plasterek
pomidora lub
ogórka,może być
twarożek z
rzodkiewką - według smaku i uznania.Składniki:-1 kg
mąki 750-35 dkg
mąki 650-10 dkg
mąki żytniej razowej-10 dkg
drożdży-20 dkg wędzonki-1,2 l ciepłej
wody-czubata łyżka
cukru-3 łyżeczki
soli-2 łyżki
cebulki granulowanej
Wędzonkę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Drożdże mieszamy z
cukrem, szklanką
wody i szklanką
mąki 750.Odstawiamy do wyrośnięcia:
Do większej miski wlewamy pozostałą
wodę, dodajemy
sól,wyrośnięty rozczyn,
mąkę żytnią, pozostałą
mąkę 750,
mąkę 650 i wyrabiamy ciasto.Dosypujemy wędzonkę i
cebulkę i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do natłuszczonych blaszek, wygładzamy wilgotna dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy delikatnie
olejem, nacinamy delikatnie
ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut.
Smacznego!