Wykonanie
Składniki80dkg
mąki 650 lub 700 lub 75020 dkg
mąki kukurydzianej2
cebule2 łyżki pokrojonych czarnych
oliwek700 ml
wody1/3 część
drożdży z kostki1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka płaska
soliWykonanie- Do miski przesiać
mąkę , na środku zrobić dołek na środku .- Połowę
wody ( ciepłej ) wlać do garnuszka , dodać
cukier i
drożdże . Wymieszać.
- wlać do dołka w
mące.
- Przysypać
mąką.- Przykryć ściereczką .
- Jak
drożdże urosną , dodać resztę
wody ,
sól i wyrabiać .Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach.- Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian miski .Przy wyrabianiu ręcznym czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne.- dodać posiekaną
cebulę i
oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki.
- Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia- Uformować wałek , włożyć do wysypanej
mąką formy. Przykryć ściereczką doponownego wyrośnięcia- Piec w 250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100stopni , piec jeszcze ok 30 minut.
Rada
Chleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby.1 pod brytfannę włożyć pojemnik z
wodą2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki
wody i szybko go zamknąć ( to mój sposób )