Wykonanie
Chleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje
chleba:pszenny, żytni i wieloziarnisty.Zaczynamy :)Składniki:-1,2 l ciepłej
wody-12 dkg
drożdży-3 czubate łyżeczki
cukru-3 czubate łyżeczki
soli-3 duże łyżki
oleju-70 dkg
mąki 650-40 dkg
mąki 750-6 dkg
mąki żytniej razowej-10 dkg nasion (
sezam biały i czarny,
słonecznik,
dynia,
siemię lniane)
Przygotowujemy 3 miski.Do każdej dajemy po 4 dkg
drożdży, łyżeczce
cukru, 100 ml
wody,mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki
mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki
mąki 750.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia..
Zaczynamy od ciasta z ziarnami.Do rozczynu z
mąką 650 dolewamy 300 ml
wody,dodajemy łyżeczkę
soli, ok. 40 dkg
mąki 650, wyrabiamy,dolewamy łyżkę
oleju, nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do drugiej miski z
mąką 650 dolewamy 300 ml
wody,dodajemy łyżeczkę
soli,
mąkę żytnią i 25 dkg
mąki pszennej,wyrabiamy, na koniec dolewamy łyżkę
oleju, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do trzeciej miski z
mąką 750 dodajemy 300 ml
wody,łyżeczkę
soli, 40 dkg
mąki 750, wyrabiamy,dolewamy łyżkę
oleju, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasta
chlebowe wyrosły:
Dwie blaszki natłuszczamy.Na dno każdej wykładamy ciasto z nasionami.
Następnie wykładamy ciasto z
mąki pszennej 750.
Na koniec wykładamy ciasto z
mąką żytnią,wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnie ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nacinamy
ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut.
Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek,studzimy i
chleb gotowy.
Smacznego!