ßßß Cookit - przepis na Chleb 3w1

Chleb 3w1

nazwa

Wykonanie

Chleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba:
pszenny, żytni i wieloziarnisty.
Zaczynamy :)
Składniki:
-1,2 l ciepłej wody
-12 dkg drożdży
-3 czubate łyżeczki cukru
-3 czubate łyżeczki soli
-3 duże łyżki oleju
-70 dkg mąki 650
-40 dkg mąki 750
-6 dkg mąki żytniej razowej
-10 dkg nasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane)
Przygotowujemy 3 miski.
Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody,
mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki
mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia..
Zaczynamy od ciasta z ziarnami.
Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody,
dodajemy łyżeczkę soli, ok. 40 dkg mąki 650, wyrabiamy,
dolewamy łyżkę oleju, nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do drugiej miski z mąką 650 dolewamy 300 ml wody,
dodajemy łyżeczkę soli, mąkę żytnią i 25 dkg mąki pszennej,
wyrabiamy, na koniec dolewamy łyżkę oleju, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do trzeciej miski z mąką 750 dodajemy 300 ml wody,
łyżeczkę soli, 40 dkg mąki 750, wyrabiamy,
dolewamy łyżkę oleju, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta chlebowe wyrosły:
Dwie blaszki natłuszczamy.
Na dno każdej wykładamy ciasto z nasionami.
Następnie wykładamy ciasto z mąki pszennej 750.
Na koniec wykładamy ciasto z mąką żytnią,
wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnie ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut.
Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek,
studzimy i chleb gotowy.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/03/chleb-3w1.html