Wykonanie
Mój pierwszy
chleb. Powinnam dodać, pierwszy, który wyszedł. Dokładnie rok temu przymierzałam się do tej kulinarnej sztuki, która skończyła się porażką. Dziś wiem.
Pieczywo nie lubi pośpiechu, jest wymagające i niecierpliwe. Może mój pierwszy
chleb nie jest idealny ale komplement jaki usłyszałam na jego temat zdecydowanie dodał mi skrzydeł do kolejnych prób - następnym razie zaszaleję i zrobię go na zakwasie.
Składniki:- 500 g
mąki do wypiekania
chleba u mnie pszenno-żytnia- 315 ml ciepłej
wody- 1 i 1/2 łyżka
soli- 1/2 łyżka
cukru-
drożdże żywe 18 g- 1 łyżka
olejuPrzygotowanie:Ważne aby zachować dokładnie takie proporcje. W ciepłej wodzie rozpuszczam
drożdże,
sól i
cukier. Wlewam do
mąki, dodaję
olej, wyrabiam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ja piekłam w maszynie do pieczenia
chleba około 1 godziny. Wystarczy wybrać odpowiedni program. Można go też upiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.
Fot.
Magda Mentel