ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb - szybko i prosto

Domowy chleb - szybko i prosto

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi domowego chleba? Nigdy wcześniej go nie robiłam, ponieważ kojarzył mi się z tym, że trzeba mieć specjalną machinę do pieczenia, jakąś konkretną mąkę, zakwasy i inne cuda. Jak się okazało można przygotować swój własny chleb bardzo szybko i prosto. Jestem strasznie dumna z mojego pierwszego chleba. Nie myślałam, że kiedyś sama go będę piec. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórka i jeszcze kształte miał bardzo ładny. Jadłam go prawie na ciepło, a jak się okazało rano był jeszcze lepszy. Kto by pomyślał, że osoba bez doświadczenia w kuchni samodzielnie upiecze chleb? I to naprawde dobry :) Polecam gorąco, nie pożałujecie :) Mówię Wam - to nic trudnego. Powodzenia ;)
Co potrzebujemy:
mąka (około 500-600 g)
300 ml wody
50-60 g drożdży (ja brałam nawet niespełna 40g)
łyżka oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
przyprawy, zboża, itp (opcjonalnie)
1. Do miski wlewamy letnią wodę, olej, sól, cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Gdy zrobi nam się gęste ciasto, możemy wyjąć na stolnicę i wyrabiać ręką. Dosypujemy mąkę do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i otrzymamy gładką masę. Moje ciasto troszkę się rozchodziło, ale jak widać nie przeszkodziło to w niczym, ponieważ chleb ma ładny kształt. Odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto urosło. Ja po pół godziny już wkładałam do piekarnika ;) Nie mogłam czekać.
2. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Gdy chleb nabierze ładny kolorek, możemy wyciagać.
SMACZNEGO ;)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/domowy-chleb-szybko-i-prosto.html