Wykonanie
Kto nie lubi domowego chleba? Nigdy wcześniej go nie robiłam, ponieważ kojarzył mi się z tym, że trzeba
mieć specjalną machinę do pieczenia, jakąś konkretną
mąkę, zakwasy i inne cuda. Jak się okazało można przygotować swój własny
chleb bardzo szybko i prosto. Jestem strasznie dumna z mojego pierwszego
chleba. Nie myślałam, że kiedyś sama go
będę piec. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórka i jeszcze kształte miał bardzo ładny.
Jadłam go prawie na ciepło, a jak się okazało rano był jeszcze lepszy. Kto by pomyślał, że osoba bez doświadczenia w kuchni samodzielnie upiecze chleb? I to naprawde dobry :) Polecam gorąco, nie pożałujecie :) Mówię Wam - to nic trudnego. Powodzenia ;)
Co potrzebujemy:
mąka (około 500-600 g)300 ml
wody50-60 g
drożdży (ja
brałam nawet niespełna 40g)łyżka
olejułyżeczka
soliłyżeczka
cukruprzyprawy, zboża, itp (opcjonalnie)1. Do miski wlewamy letnią
wodę,
olej,
sól,
cukier i kruszymy
drożdże. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia
drożdży. Następnie dosypujemy stopniowo
mąkę i mieszamy. Gdy
zrobi nam się gęste ciasto, możemy wyjąć na stolnicę i wyrabiać ręką. Dosypujemy
mąkę do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i otrzymamy gładką masę. Moje ciasto troszkę się rozchodziło, ale jak widać nie przeszkodziło to w niczym, ponieważ
chleb ma ładny kształt. Odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto urosło. Ja po pół godziny już wkładałam do piekarnika ;) Nie mogłam czekać.2. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Gdy
chleb nabierze ładny kolorek, możemy wyciagać.SMACZNEGO ;)