Wykonanie
Kurczak ma swoją historię, niepowtarzalny smak i najlepiej smakuje w Brzeźnicy :)Składniki:-
kurczak ( 2 kg lub większy )-
sól,
pieprz-
słodka papryka-opcjonalnie
przyprawa złocista do kurczaka-2-3
marchewki-1-2
jabłka-odrobina
wody-odrobina
olejuKurczaka dzielimy na części, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką,skrapiamy
olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową.Skrapiamy
wodą i możemy teraz posypać
przyprawą złocistą.
Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika,nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu na 90 minut.
W tym czasie
marchew kroimy w słupki i
jabłka w "ósemki".
Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię, na
mięsie układamy
marchew,
jabłka i dopiekamy bez przykrycia.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Obiadek mniam, mniam.
Smacznego!Nam ten
kurczak bardzo smakuje.Celince dziękujemy za posta.Pozdrawiamy :)