ßßß Cookit - przepis na Paszteciki inaczej, czyli z ciasta francuskiego

Paszteciki inaczej, czyli z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Dlaczego paszteciki z ciasta francuskiego ? Uwielbiam ciasto francuskie na słodko i na słono. Postanowiłam zdobić paszteciki [nazwa może mało ma wspólnego z pasztetem] z nadzieniem, które zwykle robię do makaronu jako sos. A oto składniki :
ciasto francuskie
mięso mielone
ser żółty w kawałku
pieczarki
cebula
sos pomidorowy lub pomidory bez skórki
olej do smażenia
pieprz
sól
Na oleju podsmażam cebulkę, rozdrobnione pieczarki, dodaję mięso mielone i smażę tak długo aż mięso straci różowy kolor. Następnie dolewam sos pomidorowy [Adrian często robi sos z pomidorów w słoiki - taki naturalny, bez zbędnych dodatków] i smażę dalej, aby mięsko nie było surowe. Sosu oczywiście nie za dużo, bo całość ma tworzyć farsz do pasztecików.
Czyli w tym przypadku nie duszę mięska i pieczarek tylko smażę tak, aby z farszu troszkę płynu wyparowało. Farsz po usmażeniu odstawiam do ostygnięcia, potem trę na tarce jarzynowej ser na wiórki i dodaję do farszu mieszając.
Następnie rozwijam ciasto francuskie i wykrawam nożem do pizzy w miarę równe kwadraty. Mi z jednego ciasta wychodzi 12 kwadratów.
Nakładam farsz małą łyżeczką na środek każdego kwadratu, składam na pół dociskając palcem brzegi [aby nic nie wypłynęło] i ozdabiam brzegi widelcem. Paszteciki można również składać w trójkąty.
Tak przygotowane paszteciki należy ułożyć na papierze [od ciasta francuskiego] i zapiekać przez 20 minut, aż będą zarumienione w 200* C.
Paszteciki świetnie smakują z sosem pomidorowym, ketchupem, jako dodatek do barszczyku lub też bez jakichkolwiek dodatków. Zapewniam, że są pyszne !
Źródło:http://kulinariat.blogspot.com/2016/02/paszteciki-inaczej-czyli-z-ciasta.html