Wykonanie
Jest najpiękniejsza
pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu ;) Jest leciutkie i białe niczym wiosenne
płatki kwiatów!
Składniki: (u mnie pojemnik 12 x 20 cm)0,5 l.
śmietanki 30% (schłodzonej)1
laska wanilii0,5 kg
serka mascarpone2 śmietanfixy3 łyżki
cukru pudrulikier śmietankowy10-12 podłużnych
biszkoptówkakaoPrzygotowanie :W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki
śmietanki z ziarenkami
wanilii (lub kilkoma kroplami
olejku waniliowego) i 1 łyżką
cukru pudru, po czym lekko ją studzę. Pojemnik wykładam folią spożywczą. Pozostałą
śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały
cukier puder, a gdy
zrobi się gęsta partiami dodaję
serek mascarpone. Na końcu dodaję
likier lub inny
alkohol. Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w
śmietance (przez ok. 2-3 minuty)
biszkoptów. Oprószam je
kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych
biszkoptów, znów
kakao i na koniec resztę masy. Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.