ßßß Cookit - przepis na Śmietankowe tiramisu.

Śmietankowe tiramisu.

nazwa

Wykonanie

Jest najpiękniejsza pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!
Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu ;) Jest leciutkie i białe niczym wiosenne płatki kwiatów!
Składniki: (u mnie pojemnik 12 x 20 cm)
0,5 l. śmietanki 30% (schłodzonej)
1 laska wanilii
0,5 kg serka mascarpone
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
likier śmietankowy
10-12 podłużnych biszkoptów
kakao
Przygotowanie :
W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki śmietanki z ziarenkami wanilii (lub kilkoma kroplami olejku waniliowego) i 1 łyżką cukru pudru, po czym lekko ją studzę. Pojemnik wykładam folią spożywczą. Pozostałą śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały cukier puder, a gdy zrobi się gęsta partiami dodaję serek mascarpone. Na końcu dodaję likier lub inny alkohol. Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w śmietance (przez ok. 2-3 minuty) biszkoptów. Oprószam je kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych biszkoptów, znów kakao i na koniec resztę masy. Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/smietankowe-tiramisu.html