ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Nie pokazałam Wam jeszcze jednego ciasta, które jedliśmy w świąteczne dni. Kruchy spód, warstwa konfitury pomarańczowej od Eterno i gruba warstwa czekoladowego ganache. Spełniało rolę mazurka, ale to bardzo uniwersalne ciasto, które można równie dobrze podać do niedzielnej kawy.
Składniki (blacha 20x 30 cm):
Kruchy spód :
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
100 g. rozpuszczonego masła
0,5 szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ganache :
0,5 l. śmietanki 30%
250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
100 g. miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego
Dodatkowo :
słoiczek konfitury pomarańczowej, polecam Eterno
posypka owocowa
Przygotowanie :
Kruchy spód : mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypuję je trochę mąką. Blaszkę wykładam papierem i wyklejam jej dno równą warstwą ciasta, nakłuwam je widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut, do zezłocenia. Upieczone spód pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Ganache : śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/kruche-ciasto-z-czekoladowym-ganache-i.html