ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM W MUSIE MALINOWYM

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM W MUSIE MALINOWYM

nazwa

Wykonanie

12 kwietnia 2016
Smaczna propozycja na słodki obiad, czy śniadanie. Delikatne naleśniki zapieczone w śmietanie z kwaśnym musem malinowym i świeżymi owocami. Warte grzechu!
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM W MUSIE MALINOWYM
Składniki (2 porcje):
5 naleśników
nadzienie
250 g białego sera
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 30%
2 żółtka
śmietanowa polewa
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru
2 żółtka
mus malinowy
2 szklanki malin (mogą być mrożone)
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
garść malin do dekoracji
Najpierw smażymy naleśniki.
Przygotowujemy farsz.
Ser biały mielimy (tarcza o drobnych oczkach). Ugniatamy go z cukrem waniliowym, śmietaną i żółtkami. Naleśniki smarujemy serem. Zwijamy je następnie w ruloniki i tniemy po skosie na 3 części.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy je kawałkami naleśników.
Przygotowujemy polewę śmietanową.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasnożółtą pianę. Dodajemy śmietanę i chwilę całość miksujemy. Tak przygotowaną polewą zalewamy ruloniki z naleśników.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C, do czasu, aż masa się zetnie.
Przygotowujemy mus malinowy.
Maliny przenosimy do rondelka. Dodajemy do nich wodę (jeśli korzystamy z malin mrożonych, to ilość wody zmniejszamy do 2 łyżek) i podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i się rozgotują. Mus przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki. Do czystego soku dodajemy cukier i chwilę gotujemy, by się rozpuścił. Odparowujemy przecier malinowy (powinien być dość gęsty).
Gotowe naleśniki polewamy musem malinowym. Dekorujemy je owocami i listkami mięty.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/zapiekane-nalesniki-z-serem-w-musie.html