ßßß Cookit - przepis na Mazurek serowo-chałwowy

Mazurek serowo-chałwowy

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że za mazurkami nie przepadam, kupne w ogóle mi nie smakują, więc od jakiegoś czasu robię tylko ten - m azurek ekspresowy . W tym roku postanowiłam coś dodać do ubogiego repertuaru mazurkowego i... jest to naprawdę bardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek serowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :)
Składniki:
Kruchy spód:
300 g mąki (najlepiej krupczatki)
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Nadzienie:
pół kg półtłustego twarogu
1 szklanka cukru
4 łyżki pasty tahini
2 białka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt jajka (brzegi zagiąć do środka). Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg). Wyjąć ciasto z lodówki, wstawić do piekarnika i piec przez 15 min - do zarumienienia.
W międzyczasie przygotować nadzienie :
Twaróg zmielić, np. w malakserze, następnie utrzeć z cukrem i pastą tahini. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 ° C. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec przez 30 min.
Po całkowitym wystudzeniu dowolnie udekorować.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2016/03/mazurek-serowo-chawowy.html