Wykonanie
Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane
marmoladą własnej roboty z
mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-).Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki możecie nadziać ulubioną
marmoladą, jeśli chcielibyście użyć
dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików.Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 400 g
mąki tortowej + do podsypywania- 2
jajka- 2 łyżki
śmietany- 1/3 buteleczki
aromatu cytrynowego- 120 g
cukru- 1
masło (200 g)- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaW/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do
torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut.W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz
mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Marmoladę przemieszaj w słoiczku.Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki.Na podstawie trójkąta, układamy
dżem i rolujemy.Rogaliki układamy na blaszce, każdego rogalika smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy odrobioną
cukru brązowego.Rogaliki pieczemy w temp 185 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas: 18-20 minut.
Smacznego!;-)))Pięknego Dnia!Do zobaczenia na instagramie! Smyk_W_Kuchni ;-)))))