Wykonanie
Śniadanie i początek dnia to jedna z moich ulubionych pór w ciągu dnia. Uwielbiam poranki kiedy mam wolny dzień, wtedy
mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche
ciasteczka z nadzieniem z
dżemu żurawinowego, filiżanka
kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka.;-)Dzień dobry!
SKŁADNIKI:- 300 g
mąki pszennej krupczatki- 140 g
masła- łyżeczka
śmietany- 1 duże
jajko- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 70 g
cukru pudru-
dżem lub
konfitura żurawinowa- kilka kropel
aromatu cytrynowegoponadto:
jajko do posmarowania gotowych
ciasteczek przed pieczeniem,
cukier brązowyZ w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.roztrzep
jajko w kubeczku do smarowania
ciasteczek.Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na brzegu układaj równo
dżem, zawiń ciasto rolując je. Odetnij nożem po długości. Z długiego paska odcinaj
ciasteczka o długości 4-5 cm.
Ciastka układamy na blaszce smarujemy
jajkiem, oprószamy
cukrem.Ja dodatkowo ponacinałam je nożem.Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25 minut. Na złoty kolor.Smacznego!
Pięknego dnia!Zapraszam na Instagrama smyk_w_kuchni#smykwkuchni