Wykonanie
Pin It
Dziś do cyklu Domowe
wędliny, czyli wiem co jem, dołącza kolejna propozycja, czyli
mielonka dojrzewająca a la
salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię
wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie
ziołowy schab z pończochy,
schab z pończochy, czyli domowa
wędlina i
schab karkowy z pończochy) postanowiłam przetestować ten przepis.
Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę
salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona.
Czas przygotowania: 6 dni + obsuszanie 7-10 dniSkładniki:1500 g
karkówki1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
soli3 łyżeczki
pieprzu młotkowanego z
kolendrą3 łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżka
czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin
mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn.
Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w
soli. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin
mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn.
Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w
pieprzu młotkowanym z
kolendrą. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin
mięso odwracamy.
Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i mielimy na sitku o numerze 8. Wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista.
Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o szerokości 5 cm. W podłużnym pojemniku mieszamy
paprykę słodką i ostrą oraz
czosnek i obtaczamy nimi
mięso.
Kiełbasy wkładamy do pończochy lub gazy, zawiązujemy u góry i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-10 dni.Po obsuszeniu
kiełbasę kroimy na cienkie plasterki.