Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na
szynkę aż dojrzeję,
pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy
kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową
szynkę dojrzewającą.
SKŁADNIKI:-
schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa
razy po 400g )-
cukier-
sól-
papryka słodka-
papryka ostra-
czosnek grenulowany-
pieprz świeżo zmielonySPOSÓB WYKONANIA:-
schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go-
schab obsypujemy cały
cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie
schab puszcza
soki z krwią- po tym czasie wyciągamy
schab myjemy pod
wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go
solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi
ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z
pieprzem i
papryka ostrą a drugi z
papryka i
czosnkiem.- gdy obsypaliśmy nasz
schab przyprawami wkładamy do do siatki do
mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki- wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową
wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)- przechowujemy w lodówce
WSKAZÓWKI- nie podawałam po ile gram wszystko zależy od tego jaki duży kawałek
mięsa mamy, ważne aby go całego obsypać
cukrem potem solą a
potem naszymi ulubionymi
ziołami. Możemy równie dobrze użyć to
majeranku,
tymianku czy innych
ziół wybór jest dowolny wedle naszego smaku- przechowujemy ją po tym czasie w lodówce- jeżeli chcemy aby była bardziej sucha a skórka twarda podsuszmy ja jeszcze kolejny dzień lub dwa- naprawdę warto zrobić sobie takie cudo samemu :))