Wykonanie
Pin It
Własne
wędliny robimy już od jakiegoś czasu, ale ta
szynka wyszła nam rewelacyjnie. Zgadniecie
czemu ? Otóż dzięki otoczce tłuszczyku, który znajduje się na
mięsie. Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, jednak staramy się go pozbywać, bo ma dużo kalorii i... tuczy. Tym razem kupiłam
szynkę z tłuszczykiem i postanowiłam porównać smaki obydwu
szynek: z tłuszczykiem lub bez. Jak się domyślacie smaczniejsza okazała się oczywiście ta z tłuszczykiem. Oto przepis jak ją przygotować.
Czas przygotowania: 7 dni peklowania + 4 godziny wędzenia + czas parzeniaSkładniki:1500 g
szynki wieprzowej z tłuszczemsiatka wędliniarska lun sznurekstrzykawka z grubą igłąZalewa:60 g peklosoli15 g
cukru700 ml
wody2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegoWykonanie:W garnku gotujemy
wodę z
cukrem i
przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy peklosól i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Szynkę nastrzykujemy w kilku miejscach. Wkładamy ją do garnka z zalewą. Ważne jest, aby
mięso było całkowicie przykryte płynem.
Mięso odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce. Co dwa dni
mięso obracamy.Po tygodniu
mięso wyjmujemy z zalewy. Płuczemy je zimną
wodą, osuszamy. Wkładamy je do siatki lub obwiązujemy sznurkiem. Następnie
szynkę wieszamy w chłodnym miejscu na całą noc. Następnego dnia
szynkę wędzimy ciepłym
dymem w temperaturze do 50 stopni przez 4 godziny. Po uwędzeniu,
szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni, do momentu, aż wewnątrz
mięsa osiągniemy temperaturę 65-70 stopni Celsjusza.
Mięso wyjmujemy i chłodzimy w zimnym pomieszczeniu.