ßßß Cookit - przepis na Marynowany smażony pstrąg

Marynowany smażony pstrąg

nazwa

Wykonanie

Tak jak już wcześniej pisałam mam niezły zapas pstrągów w zamrażalce i postanowiłam go teraz zużyć, a jaki jest lepszy okres na rybkę jak nie Wielki post. Ja rybki robiłam 2 tygodnie temu i do tego pierwszy raz w życiu. Bardzo się denerwowałam jak wyjdą, ale niepotrzebnie bo wyszły super.
Składniki:
2 duże pstrągi które smażymy tak jak w tym przepisie tutaj
2 szklanki octu
6 szklanek wody
16 łyżek cukru
40 ziaren ziela angielskiego
2 liści laurowych
3 duże słoiki
Do garnka wlewamy ocet z wodą, dodajemy cukier, ziele angielskie i liście laurowe.
Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Usmażoną rybę wkładamy do słoika tak do połowy.
Wrzącą zalewą zalewamy ryby dokładając do każdego słoika po kilka liści laurowych i po kilka ziaren ziela angielskiego.
Słoik mocno zakręcamy i odwracamy je do góry nogami na około 1 godzinę.
Ostygnięte słoiki wkładamy do lodówki na około 2 tygodnie po tym czasie rybka powinna być już gotowa. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/04/Marynowany-smazony-pstrag.html