Wykonanie
Pączki będą później, teraz coś pożywnego, czyli serniczki.Rozpusta z samego rana, jak na Tłusty Czwartek przystało....... ale za to zdrowa! :)
/przepis własny/200 g
twarogu typu klinek1
jajko50-60 g
mąki bananowej bioszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamały
bananmasło/olej do smażenia (u mnie
masło klarowane ghee)+
pomarańcza+
dżem z
owoców leśnych+ kruszone ziarno
kakao bioWszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ugnieść za pomocą widelca.Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając
masło po całej powierzchni.Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po grubym plasterku
banana i zlepiać formując kulki.Kłaść na patelni lekko spłaszczając.Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.Przy przewracaniu należy zachować szczególną ostrożność, bo serniczki są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.Po usmażeniu zdjąć, udekorować i podawać.Smacznego!