ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce

Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce

nazwa

Wykonanie

Nie mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy chleb z ziaren z książki " Smakowita Ella ", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :)
Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc " Smakowita Ella " jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię, bananowe gofry i wiele, wiele innych....
A dzis podaję Wam przepis na superchleb Elli.
Kursywą zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam - ciekawa jestem który wariant będzie smakował Wam bardziej - Elli czy mój ? :)
Oryginalny przepis opublikowany w
" Smakowita Ella "
Przepis po moich modyfikacjach
200 g migdałów(około 1 i 1/3 szklanki)
260 g pestek dyni(około 1 i 1/4 szklanki)
200 g mąki z brązowego ryżu(około 1 i 1/2 szklanki)
85 g pestek słonecznika(ponad 1/2 szklanki)
3 łyżki proszku z nasion babki płesznik***
3 łyżki mieszanki suszonych ziół(ja używam ziół prowansalskich)
2 łyżki nasion chia
sól i pieprz do smaku
200 g migdałów(około 1 i 1/3 szklanki)
260 g pestek dyni(około 1 i 1/4 szklanki)
200 g mąki z brązowego ryżu(około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić mąką gryczaną
100 g pestek słonecznika(niecałe 3/4 szklanki)
4 czubate łyżki proszku z nasion babki płesznik***
3 łyżki mieszanki suszonych ziół(dodałam 2 płaskie łyżki zmielonego w młynku do kawy zataru - tutaj przepis)
2 czubate łyżki stołowe kaszy gryczanej
nie dodałam nasion chia
pominęłam sól i pieprz
dodałam 1 łyżkę karobu w proszku
użyłam smalcu do wysmarowania foremki do pieczenia
Przygotowanie - kursywą zaznaczyłam, mój sposób przygotowania superchleba
Umieść migdały i 200 g pestek dyni (niecałą szklankę) w malakserze i zmiksuj je na mąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka ]
Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami i wymieszaj.
Dodaj 600 ml (około 2 i 1/2 szklanki) zimnej wody i dobrze wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.
Odstaw miskę na mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka powinna wchłonąć wodę, a składniki dokładnie się ze sobą połączyć. [ u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach ]
Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć
zaledwie 5–7 cm wysokości. [ dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami ]
Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy,a na wetkniętym w środek czystym nożu nie będzie surowego ciasta.
Dobra rada
Nie ma dobrego zastępnika dla proszku z nasion babki płesznik,który skleja masę na superchleb. Proszek ten możesz znaleźć w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Moja uwaga
W książce Autorka poleca sprzęt kuchenny firm Magimix i Vitamix. Obejrzałam sobie w Internecie ich produkty, sprawdziłam ceny i doszłam do wniosku, że nie widzę najmniejszego powodu do wydawania kilku tysięcy dolarów (to nie pomyłka - ceny Vitamix są podane w USD).
Do zmielenia migdałów i ziaren na mąkę w zupełności wystarczył mój młynek do kawy i przypraw za około 60 pln, a cena 700-watowego miksera wraz z blenderem z którego korzystam nie przekracza 350 pln.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/03/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-i-migdaow.html