Wykonanie
Nie mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy
chleb z ziaren z książki " Smakowita Ella ", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :)Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc " Smakowita Ella " jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię,
bananowe gofry i wiele, wiele innych....A dzis podaję Wam przepis na superchleb Elli.Kursywą zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam - ciekawa jestem który wariant będzie smakował Wam bardziej - Elli czy mój ? :)Oryginalny przepis opublikowany w" Smakowita Ella "Przepis po moich modyfikacjach200 g
migdałów(około 1 i 1/3 szklanki)260 g pestek dyni(około 1 i 1/4 szklanki)200 g
mąki z
brązowego ryżu(około 1 i 1/2 szklanki)85 g pestek
słonecznika(ponad 1/2 szklanki)3 łyżki proszku z nasion babki płesznik***3 łyżki mieszanki suszonych
ziół(ja używam
ziół prowansalskich)2 łyżki nasion chia
sól i
pieprz do smaku200 g
migdałów(około 1 i 1/3 szklanki)260 g pestek dyni(około 1 i 1/4 szklanki)200 g
mąki z
brązowego ryżu(około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić
mąką gryczaną100 g pestek
słonecznika(niecałe 3/4 szklanki)4 czubate łyżki proszku z nasion babki płesznik***3 łyżki mieszanki suszonych
ziół(dodałam 2 płaskie łyżki zmielonego w młynku do
kawy zataru - tutaj przepis)2 czubate łyżki stołowe
kaszy gryczanejnie dodałam nasion chiapominęłam
sól i
pieprzdodałam 1 łyżkę karobu w proszkuużyłam
smalcu do wysmarowania foremki do pieczeniaPrzygotowanie - kursywą zaznaczyłam, mój sposób przygotowania superchlebaUmieść
migdały i 200 g pestek dyni (niecałą szklankę) w malakserze i zmiksuj je na
mąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g)
migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do
kawy i przypraw, pozostałe
migdały,
pestki dyni oraz
kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze
mąka ]Wsyp
mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami i wymieszaj.Dodaj 600 ml (około 2 i 1/2 szklanki) zimnej
wody i dobrze wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.Odstaw miskę na mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka powinna wchłonąć
wodę, a składniki dokładnie się ze sobą połączyć. [ u mnie
woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach ]Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo
chleb się nie dopiecze – powinien
miećzaledwie 5–7 cm wysokości. [ dno i boki wysmarowanej
smalcem foremki i górę
chleba posypałam obficie ziarnami ]Piecz
chleb około 45 minut, aż wierzch
zrobi się złotobrązowy,a na wetkniętym w środek czystym nożu nie będzie surowego ciasta.Dobra radaNie ma dobrego zastępnika dla proszku z nasion babki płesznik,który skleja masę na superchleb. Proszek ten możesz znaleźć w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością.Moja uwagaW książce Autorka poleca sprzęt kuchenny firm Magimix i Vitamix. Obejrzałam sobie w Internecie ich produkty, sprawdziłam ceny i
doszłam do wniosku, że nie widzę najmniejszego powodu do wydawania kilku tysięcy dolarów (to nie pomyłka - ceny Vitamix są podane w USD).Do zmielenia
migdałów i ziaren na
mąkę w zupełności wystarczył mój młynek do
kawy i przypraw za około 60 pln, a cena 700-watowego miksera wraz z blenderem z którego korzystam nie przekracza 350 pln.