Wykonanie
W księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN "Zimowa zupa z
marchwi,
jabłek i
imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną
porę roku.
Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i
kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia.Jeśli jednak nie lubicie
marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów.Składniki200 g
serka mascarpone200 ml
soku jabłkowego 100%1 kg
marchwi3
jabłka2
szalotki1 pęczek
włoszczyzny3 cm świeżego
imbiru2 łyżki
masła klarowanego (zastąpiłam zwykłym
masłem)
sól i
pieprz do smakuopcjonalnie duża szczypta
chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy)śwież
kolendra do dekoracjiPrzygotowanieZ
włoszczyzny gotujemy szybki
bulion (ugotowałam około 1 litra
bulionu).Na
maśle przesmażamy drobno pokrojoną
szalotkę, dodajemy
marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony
imbir. Po chwili dolewamy
bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy
sok jabłkowy i
ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy
solą,
pieprzem i ewentualnie
chili.
Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na
maśle. Zupę posypujemy cząstkami
jabłek i kilkoma listkami świeżej
kolendry.