ßßß Cookit - przepis na Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru

Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru

nazwa

Wykonanie

W księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN "
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia.
Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów.
Składniki
200 g serka mascarpone
200 ml soku jabłkowego 100%
1 kg marchwi
3 jabłka
2 szalotki
1 pęczek włoszczyzny
3 cm świeżego imbiru
2 łyżki masła klarowanego (zastąpiłam zwykłym masłem)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy)
śwież kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion (ugotowałam około 1 litra bulionu).
Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami jabłek i kilkoma listkami świeżej kolendry.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/02/zimowa-zupa-z-marchwi-jabek-i-imbiru.html