A oto jeszcze jedno zaległe ciasto z moich wypieków. Gorąco polecam.25 dag maku3 duże jabłka5 jajekkostka masła2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek mąki6 łyżek kaszy manny1 szkl cukru pudru1 szkl mlekaaromat migdałowy (kilka kropel)Wykonanie:Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 3 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszkę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka oraz aromat migdałowy, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (24x36cm) i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.1 kg sera mielonego, śmietankowego o temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru4 jajka3-4 łyżki maki ziemniaczanejWykonanie:W misce ucieramy żółtka, dodajemy ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolita masę. Mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek. Ser przelewamy do blaszki w której piekliśmy mak i pieczemy ok godziny w 180 st. C.Masa budyniowa:1/2 litra mleka1 budyń śmietankowy1/2 szklanki cukru1 kostka margarynyWykonanie:Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotowujemy budyń. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękką margarynąPrzełożenie ciasta:masa budyniowapolewa czekoladowaSmacznego!