ßßß Cookit - przepis na Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

To ris otto zr obiłam już dawno, ale zupe łnie o nim zapomniałam. Na szczęście nie na dobre ;) Przepis w koń cu zna lazł się na blogu. Napra wdę warto go wypróbować, bo takie r i sotto to prosta, ale ciekawa odmiana od tradycyjne go, z białym wine m. Ś wietnie sprawdzi się jako główn e danie lub dodatek do innych, np. s mażonej pier si z kaczki.
- 1 cze rwona cebula
- 2 łyżki oliw y
- 1 zą b ek czosnku
- 150g ryżu ar borio
- 200ml czer wonego wina
- wywar warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki masła
- twar d y ser
1) Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną drobno czerwoną cebulę, by zmiękła i dodać posiekany czosnek.
2) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
3) Wlać wino i mieszać, aż odparuje i się wchłonie.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.
6) Dodać sól i pieprz, jeśli wywar nie był doprawiony.
7) Wmieszać kawałek masła.
8) Podawać posypane startym serem.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2016/04/risotto-z-czerwonym-winem.html