Wykonanie
Powoli zbliżają się święta Wielkanocne, czas na domowe pasztety :) Zawsze wydawało mi się, że to takie skomplikowane i czasochłonne, dlatego do tej
pory jeszcze nie przygotowywałam samodzielnie tego typu wypieków. Jak się później okazało, przygotowanie domowego pasztetu wcale nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało, a cały wysiłek włożony w przygotowania zostaje wynagrodzony niesamowitym smakiem i zapachem. Co tu dużo mówić, domowy pasztet jest dużoo smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie :)przepis na 3 blachy
kaczka (użyłam całej, podzielonej na kawałki)3
udka z kurczaka6 kurzych
wątróbek300g
słoniny lub podgardla
marchewpietruszkaselerziele angielskieliść laurowymajeranekkajzerka4
jajkasól,
pieprzMięso poporcjuj, przełóż je do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa:
marchew,
seler i
pietruszkę. Następnie dodaj także
ziele angielskie i
liść laurowy. Całość gotuj do czasu, aż
mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj
wątróbkę. Następnie wyjmij
mięso, poobieraj, tak aby pozbyć się kości.
Bułkę namocz w wywarze. Gdy
mięso przestygnie zmiel je z warzywami,
słoniną i
kajzerką (mieliłam dwa
razy). Następnie przełóż masę do miski, dodaj
majeranek,
sól,
pieprz i
żółtka. Pianę z białej ubij i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż do keksówek na ok. 3/4 wysokości. Piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z
pieczywem lub jako samodzielną przystawkę.Smacznego :)