ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe - kto nie próbował, musi natychmiast to zrobić :) Ciasto bardzo popularne za granicą.
Marchewka raczej nie kojarzy nam się ze składnikiem ciast. A jednak. W trakcie pieczenia mięknie, a ciasto staje się wilgotne. Polecam tym, którzy nie przepadają za suchymi plackami.
Możemy przekładać go kremami, ale nawet bez nich smakuje bardzo dobrze :) Próbowaliście?
Co potrzebujemy:
Ciasto
2 szklanki startej marchewki
1 szklanka startego jabłka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
2 opakowania serka puszystego np. Almette śmietankowy
3/4 kostki masła
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Marchew i jabłka obieramy ze skórki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a jabłko- grubych. Wrzucamy do miski (jabłka możemy przykryć marchwią, aby nie ciemniały).
2. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i ucieramy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy stopniowo marchew z jabłkiem, dokładnie mieszając łyżką. Dosypujemy cynamon.
3. Pieczemy przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
4. Przygotowujemy masę: Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo serek. Opcjonalnie możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru pudru. Nie jest to konieczne, ponieważ ciasto będzie słodkie.
5. Kremem smarujemy przestygnięty wierzch ciasta. Możemy również przeciąć ciasto na dwa płaty i przesmarować środek.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2016/03/ciasto-marchewkowe.html